Custom Adv 1
Otresti prašinu s Rabite..., a oni koji će svoje položaje zauzeti biće puka prošlost

Otresti prašinu s Rabite..., a oni koji će svoje položaje zauzeti biće puka prošlost

Kulturne aktivnosti u 2017. godini utorak, 28 Novembar 2017 00:00 veličina slova smanji slova povećaj slova
ocijeni
(0 glasova)

Otresti prašinu s Rabite..., a oni koji će svoje položaje zauzeti biće puka prošlost

El-Isa kao ratnik koji je ustao protiv ekstremizma s jasnim argumentima i očitim dokazima

Nedjelja, 8. rebiul-evel 1439. H./26. novembar 2017. god.
Abdurrahman Bavezir (Džida) @A_Bawazier

Otkako je ušao u svoj ured prije oko godinu dana, čovjek koji dolazi iz sektora pravde i sudstva u svojoj zemlji (nadležnost ministra pravde šest godina), izvukao je svoju „sablju“ pred ekstremizmom. Počeo je s putovanjima u glavne gradove brojnih država nekada upozoravajući od ekstremizma, a nekada od terorizma i njegovih instrumenata. Tako su postale vidljive neke karakteristike projekta generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta Muhameda El-Isaa za manje od godinu dana. Od toga je iskorjenjivanje radikalizma pri čemu se ne smije zadovoljiti i ograničiti na puko promatranje. Vjeru zloupotrebljava grupa ekstremista koji su manjina i na koje se ne može gledati kao skupinu koja predstavlja vjeru koja je sama po sebi pravedna i tolerantna. 
Uređaj koji je opterećen birokratijom, nedjelovanjem i sporim pokretanjem onoga što se dogovori, njegov novi – pravno gledajući – generalni sekretar ga je, koristeći dijalog i raspoloživa sredstva, pokrenuo ubijeđen da je u stanju da napravi jedan sasvim novi korak u njegovim kretanjima. Tako se Liga muslimanskog svijeta koja je u mjesecu maju obilježila 55 godina od njenog osnutka uzdigla zajedno s njenom novom upravom. Na svome putu nije se pokolebala zbog mogućih reakcija koje su za nju već sada žrtva prošlosti i preko toga je njen generalni sekretar već prešao. Ona preuzima inicijativu što je sasvim jasno u izjavama dr. El-Isaa. 
U svojoj tradicionalnoj odjeći, fizionomijom koja ukazuje na smjelost i hrabrost, jasnoćom glasa, čovjek kojeg dobro poznaju naučni krugovi koji se drže pravca dobrih islamskih prethodnika bilo unutar Kraljevine ili van nje, žestok je prema svemu što vodi ka ekstremizmu i terorizmu. Glavna zadaća šejha El-Isaa je eliminacija terorizma, objašnjenje srednjeg puta i istinske tolerancije islamske vjere što je kod njega na samom vrhu prioriteta. 
Nakon nekoliko mjeseci od imenovanja El-Isaa za generalnog sekretara Rabite, ona je ukinula članstvo vjerskog predstavnika ekstremiste Jusufa el-Kardavija (Yusuf al-Qaradawi) na datum 9. juni u Akedemiji islamskog prava. Time je poslala jasnu poruku kako je borba protiv terorizma na samom vrhu prioriteta novog rukovodstva. Isto tako da je ona ozbiljna u prevazilaženju prošlosti te da je spremna na promjene ma o čijem imenu da je riječ. 
El-Isaovi navodi tokom njegovog intervjua za Rojters u Parizu otkrivaju skicu puta Rabitinog djelovanja od njegovog preuzimanja upravljanja. Kazao je: Predstavljanje stvarnog islama putem pojašnjenja islamske vjere, vjere iskrenosti i tolerancije, čišćenje i odbacivanje svega što islamu ne pripada od prekomjernosti, ekstremizma i strogoće. Potrebno je ispraviti prošle stereotipe o Istini koju mi predstavljamo. A obzirom da je riječ o Istini, ona neće niti može biti pobijeđena! 
Mnogi prate aktivnosti osmog generalnog sekretara Rabite još od momnenta njegovog imenovanja obzirom da je počeo s brojnim putovanjima u glavne gradove islamskih i svjetskih država s ciljem pojašnjavanja biti ljepote islama i razotkrivanja terorizma i njegovih instrumenata. 
Njegov umjereni diskurs je privukao pažnju međunarodnih časopisa i svih onih koji prate religijska kretanja. Jedan istraživač na Univerzitetu Harvard (Harvard University) je o El-Isau napisao članak koji je objavio Američki Huffington Post. Opisao ga je kao Svjetlucavu zvijezdu osobe inspirativnog karaktera koja ulaže mnogo truda radi potvrde stvarnih vrijednosti islama. 
Francuski list Poen (Le Point) govori o potezima šejha El-Isaa povezujući njegovo zapaženo prisustvo među sljedbenicima različitih religija i njegov umjereni govor s reformama koje se dešavaju u njegovoj državi. 
Nema sumnje da Rabita čiji emanet upravljanja je preuzeo El-Isa prije manje od godinu dana, nije ona ista Rabita koju otprije znamo. Vidimo njeno međunarodno prisustvo od čega je i ono u Parizu. Zbog toga je jedan od onih koji prate ta dešavanja i koji se nekoliko puta susreo s El-Isaom tokom njegovih međunarodnih posjeta opisao Rabitu kao Organizaciju s novim rukovodstvom. 
Kazao je: Prije smo o Rabiti mogli samo čuti o njenim sporovima u sudovima i o njenim optužbama koje je vežu za potporu ekstremizmu. A sada čujemo odjeke njenih pozitivnih inicijativa. Ne prođe niti jedna nova sedmica a da ne čujemo njenu novu inicijativu i novi susret. To reflektuje njenu korjenitu promjenu iz njene prošle zbunjujuće predstave. 
Vjerovatno je Rabita u očima mnogih bila organizacija države u kojoj se nalazi njeno sjedište premda je ona međunarodna organizacija. Ali sa njenom novom vizijom postaje jasno da ona mnogo više žrtvuje i pored kretanja unutar same države. Ona je vodilja reforme vjerskog govora u islamskom svijetu.

 
 
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
pogledano 549 puta
Štampa
Bugojno - Bosna i Hercegovina

الخميس 5 ربيع الثاني 1440
četvrtak Decembar 13 2018
Zora 05:23
Izlaz sunca 07:16
Podne 11:44
Ikindija 14:30
Akšam 16:12
Jacija 17:54

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere Bugojno — BiH

Tele­fon:
+387 30 260 230, +387 30 260 235
+387 30 260 237 

Email:
jawharabosna@gmail.com 
bosnia@themwl.org

Adresa:
Nugle 2 bb,
70230, Bugo­jno,
Bosna i Hercegovina

 

Kral­jev­ina Saudi­jska Arabija

Liga mus­li­man­skog svijeta

Regionalni Ured Lige Muslimanskog Svijeta u Sarajevu - BiH

Telefon:
+387 33 761 210
+387 33 761 211

Email:
rabitabosna@gmail.com
bosnia@themwl.org

Adresa:

Blažujski drum 36,
Ilidža, Sarajevo,
Bosna i Hercegovina