Custom Adv 1
Historijska posjeta Italiji - kruna mira i harmonije u svijetu

Historijska posjeta Italiji - kruna mira i harmonije u svijetu

Kulturne aktivnosti u 2017. godini srijeda, 22 Novembar 2017 00:00 veličina slova smanji slova povećaj slova
ocijeni
(0 glasova)

Posjeta delegacije Lige muslimanskog svijeta na čelu sa generalnim sekretarom šejhom dr. Muhamedom b. Abdulkerimom El-Isaom Italiji se ubraja u historijske posjete glede svih njenih programa i ciljeva radi kojih je i upriličena.

Na početku ove posjete Nj.E. dr. El-Isa je održao predavanje na temu Tolerancija u islamu. Predavanju je prisustvovao čitav spektar pripadnika zajednica i vjera u Italiji što je imalo itekako odjeka kod vladinih institucija Italije.

Nakon toga dolazi historijski susret Nj.E. dr. El-Isaa sa papom Vatikana Frančeskom. Ovaj susret je značio otvaranje novih stranica saradnje između Vatikana i islamskog svijeta oko pitanja mira, suživota i širenja ljubavi.

Zatim se desio susret s predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinalom Tauranom (Jean-Louis Tauran). Postignut je dogovor o formiranju Stalne komisije za komunikaciju Vijeća s Ligom muslimanskog svijeta u cilju iznalaženja inicijativa za dijalog između pripadnika različitih religija, a čime bi se doprinijelo i boljem upoznavanju sa organizacijama koje rade na ovom polju.

Nj.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i delegacija s njim su posjetili Zajednicu sv. Egidija (Sant'Egidio), katoličku organizaciju u italijanskoj prijestolnici Rimu. Susreo se s predsjednikom Komisije za dijalog islama i kršćanstva gospodinom Andreom Trentinijem. S njim je razgovarao o otvaranju novih horizonata i budućih vizija glede Istoka i svih religija u smislu da mir bude glavni cilj ove saradnje.

Nj.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i delegacija s njim su se susreli i s ministrom MUP Italije gospodinom Markom Menetijem i to u sjedištu ministarstva u glavnom gradu Italije Rimu.

Italijanski ministar je pohvalio ulogu koju obnaša generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta u suzbujanju nasilja i ekstremizma kao i slanju plemenite poruke tokom konferencija, simpozijuma i sastanaka koje je Rabita upriličila u posljednjem vremenu u Evropi i Americi. To je predmet velikog interesovanja italijanske vlade.

Nakon toga Nj.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i delegacija s njim su se sastali s zamjenikom italijanskog ministra MVP za poslove s arapskim i islamskim zemljama gospodinom Vinćenzom Amindolom (Vincenzo Amindola) koji je pohvalio zalaganje Lige muslimanskog svijeta na polju jačanja kulture umjerenosti, suzbijanja ekstremnih ideja kao i njen trud u komunikaciji s muslimanskim zajednicama diljem svijeta.

Nj.E. dr. El-Isa se sastao i sa delegacijom Ustanove za nadgledanje vjerskih manjina i poštivanje ljudskih prava pri MVP u Italiji. Prije svih, sastao se s predsjednikom navedene Ustanove prof. Salvatore Matinesom, direktorom iste dr. Alesandom Monti Doreom, njenim članom prof. Rikardom Dedellijem, savjetnicom pri MVP Melillom Karboniserom, te sa savjetnikom pri MVP Simoneom Petroniem.

Sastanak je tretirao teme koje su od zajedničkog interesa, a prije svih rad na zaštiti ljudskih prava te izgradnji kulture dijaloga i mirnog suživota u svijetu.

Nakon toga Nj.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i delegacija s njim su posjetili Islamski kulturni centar u Rimu. Obišli su Centar, upoznali se s njegovim aktivnostima i izrazili svoju zahvalnost njegovim uposlenicima.

Također, Nj.E. dr. El-Isa je na kraju ove posjete upriličio svečani prijem ugostivši spomenute uposlenike u Uredu Lige muslimanskog svijeta u Italiji.

 

Izvor: Mjesečni kulturno-obrazovni časopis “Rabita”, godina: 54., broj: 613, safer 1439. H./novembar 2017. god.

Štampano i arhivirano pod brojem: 1425/343, ISSN 1658-1695.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
pogledano 583 puta Zadnji put promjenjen srijeda, 22 Novembar 2017 13:04
Štampa
Bugojno - Bosna i Hercegovina

الثلاثا 14 ذو القعدة 1440
utorak Juli 16 2019
Zora 01:50
Izlaz sunca 04:22
Podne 11:56
Ikindija 17:12
Akšam 19:30
Jacija 21:39

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere Bugojno — BiH

Tele­fon:
+387 30 260 230, +387 30 260 235
+387 30 260 237 

Email:
jawharabosna@gmail.com 
bosnia@themwl.org

Adresa:
Nugle 2 bb,
70230, Bugo­jno,
Bosna i Hercegovina

 

Kral­jev­ina Saudi­jska Arabija

Liga mus­li­man­skog svijeta

Regionalni Ured Lige Muslimanskog Svijeta u Sarajevu - BiH

Telefon:
+387 33 761 210
+387 33 761 211

Email:
rabitabosna@gmail.com
bosnia@themwl.org

Adresa:

Blažujski drum 36,
Ilidža, Sarajevo,
Bosna i Hercegovina