Custom Adv 1
Rezultati historijske posjete Vatikanu

Rezultati historijske posjete Vatikanu

Kulturne aktivnosti u 2017. godini ponedjeljak, 20 Novembar 2017 00:00 veličina slova smanji slova povećaj slova
ocijeni
(0 glasova)

Liga muslimanskog svijeta svoje vanjske veze i saradnju izgrađuje zasnivajući ih na određenim temeljima i ciljevima koji podrazumijevaju bratstvo i prijateljstvo sazdano na povjerenju, otvorenosti i transparentnosti prema sljedbenicima drugih religija i kultura. Ona time potvrđuje svoje ubjeđenje u pravilo (ar. Sunnet) Uzvišenog Boga o raznolikosti, mnoštvu i raznovrsnosti.

Polazeći od toga, nova vizija Rabite je zamišljena na osnovama civilizacijskog dijaloga i humane saradnje s drugima. To je potvrdio Nj.E. generalni sekretar tokom mnogo susreta. Spomenuo je da različitost, mnoštvo i raznovrsnost predstavlja jedan od Božijih Suneta i da između civilizacija i kultura ne smije biti komplikacija već dijalog, razumijevanje i harmonija. To je pravo značenje tolerancije u koju svi vjerujemo i u koju nadu polažemo.

U svjetlu ovog značenja se desio historijski susret Nj.E. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta šejha dr. Muhameda b. Abdulkerima El-Isaa i njegove svetosti pape Vatikana Frančeska. Susret je polučio jednu novu dimenziju civilizacijskog dijaloga, saradnje i razumijevanja među vjerskim čelnicima u svijetu.

Tokom susreta razmijenjeni su pogledi o nekoliko tema koje su od zajedničkog interesa, a koje doprinose miru i harmoniji u svijetu. Pogotovo je naglašena saradnja između Vatikana i islamskog svijeta oko pitanja mira, suživota i širenja ljubavi.

Nj.E. dr. Muhamed El-Isa je govorio o tome kako islamski svijet cijeni stavove pape Frančeska koji su pravedni i nepristrasni a koji se tiču lažnih i iznimnih propagandi kojima se želi ekstremizam i nasilje povezati s islamom. Njegova svetost je u svojim prijašnjim izjavama pojasnio kako takvi postupci nemaju veze s islamom i kako u svakoj religiji postoje pojedinci koji zapadnu u ekstremizam.

Ovi pravedni i nepristrasni stavovi o vjeri islamu dolaze od uglednika koji ima svoje posebno mjesto u svijetu. Na muslimanima je da ulažu u tom pogledu i da otvore nove stranice saradnje i komunikacije s njim. Mi u Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, imamo divan uzor. Kad je jednom prilikom poslao grupu svojih ashaba koji hidžru učiniše u Abesiniju, kazao im je: „Tamo je pravedan kralj i kod njega se nikome nepravda ne čini.“ Kralj se zvao Negus i bio je kršćanske vjere.

Ovaj susret, dakle, predstavlja otvaranje nove stranice prijateljstva i saradnje između Vatikana i islamskog svijeta u sučeljavanju s izazovima i opasnostima koje vrebaju čitav današnji svijet.

Nema sumnje da će ovaj historijski susret pape s generalnim sekretarom pozitivno doprinijeti u definisanju svega čime se podiže svijest i kristalizira shvatanje kulture integracija i nacionalnosti kod islamskih skupina u Italiji. Isto tako doprinosi u smislu službenog priznanja vjere islama od strane Italije.

U nepostojanju ovog priznanja muslimani gube prava koja se vežu za njihov identitet. Primjer toga je njihovo pravo da uče svoje jezike, da imaju islamsku vjeronauku u državnim školama kao i njihovo zakonsko pravo da imaju posebno mjesto gdje će se kopati njihovi umrli.

Jedan od rezultata ovog susreta je sastanak s Papinskim vijećem za međureligijski dijalog kao i dogovor o formiranju Stalne komisije za komunikaciju Vijeća s Ligom muslimanskog svijeta u cilju iznalaženja inicijativa za dijalog između pripadnika različitih religija, a čime bi se doprinijelo i boljem upoznavanju sa organizacijama koje rade na ovom polju.

Uistinu najbitniji rezultat ove historijske posjete i ovih susreta i svega što im je prethodilo od posjeta Nj.E. generalnog sekretara Evropi i Americi jest to što je poslana plemenita poruka da želimo ispraviti iskrivljenu sliku o islamu i muslimanima pogotovo u stvarima koje se vežu za nepoštene optužbe na račun naše vjere.

 

Izvor: Mjesečni kulturno-obrazovni časopis “Rabita”, godina: 54., broj: 613, safer 1439. H./novembar 2017. god.

Štampano i arhivirano pod brojem: 1425/343, ISSN 1658-1695.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
pogledano 912 puta
Štampa
Bugojno - Bosna i Hercegovina

السبت 4 شعبان 1441
subota Mart 28 2020
Zora 03:50
Izlaz sunca 05:38
Podne 11:55
Ikindija 16:20
Akšam 18:13
Jacija 19:49

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere Bugojno — BiH

Tele­fon:
+387 30 260 230, +387 30 260 235
+387 30 260 237 

Email:
jawharabosna@gmail.com 
bosnia@themwl.org

Adresa:
Nugle 2 bb,
70230, Bugo­jno,
Bosna i Hercegovina

 

Kral­jev­ina Saudi­jska Arabija

Liga mus­li­man­skog svijeta

Regionalni Ured Lige Muslimanskog Svijeta u Sarajevu - BiH

Telefon:
+387 33 761 210
+387 33 761 211

Email:
rabitabosna@gmail.com
bosnia@themwl.org

Adresa:

Blažujski drum 36,
Ilidža, Sarajevo,
Bosna i Hercegovina