Custom Adv 1
Američke novine hvale konferenciju Lige muslimanskog svijeta (Rabite) i opisuju dozvolu ženi da vozi kao mudru, reformatorsku mjeru

Američke novine hvale konferenciju Lige muslimanskog svijeta (Rabite) i opisuju dozvolu ženi da vozi kao mudru, reformatorsku mjeru

Kulturne aktivnosti u 2017. godini ponedjeljak, 02 Oktobar 2017 00:00 veličina slova smanji slova povećaj slova
ocijeni
(0 glasova)

Organizacija novinara SAD-a je u četvrtak pozdravila i pohvalila vrhovnu odluku koja dozvoljava ženama da voze automobil, opisavši je kao mudru i reformatorsku odluku.

Američki časopis „Tabletmag“ je izjavio kako je Kraljevina Saudijska Arabija svima dokazala svoju odlučnost da radi na napretku svojih zakona za dobrobit Saudijaca ukazujući na intenzivan konflikt između umjerenog pristupa Kraljevine Saudijske Arabije i ekstremnih teza kojima se odlikuju nasilne grupe, kao što su organizacija „Al-Kaida“ i pokret „Muslimanskog bratstva“, kao i oni koji ih finansiraju.

Autor, Armin Rosen, je ukazao na snagu umjerenog pristupa u Kraljevini Saudijskoj Arabiji pozivajući se na konferenciju koju je održala Liga muslimanskog svijeta, Rabita, u Njujorku i to pod nazivom "Civilizacijski dijalog između Sjedinjenih Američkih Država i islamskog svijeta", gde su predstavnici svjetskih, vjerskih institucija imali priliku da izraze svoje ideje o međusobnim odnosima, da istaknu svoju privrženost istim uz saradnju sa islamskim zemljama.

Konferencija je zaključena "manifestom o zbližavanju", koji je napisan na pet stranica gdje je naglašena važnost promovisanja kulture suživota i dijaloga unutar zapadnih i muslimanskih zajednica.

Prema saopćenju za javnost, govornici na konferenciji su bili, između ostalih, Susan Johnson Cook, ambasadorica SAD-a i jedan od najvažnijih zastupnika vjerske slobode. Zatim, svećenik zadužen za međureligijske poslove nadbiskupije u Njujorku te uvaženi Ali Rašid El-Nuaimi, visoki zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata i sekretar Vijeća islamskih učenjaka.

Američki sajt je posvetio mnogo prostora Generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta, cijenjenom dr. Muhamedu bin Abdulkerimu El-Isau, koji je na čelu „jednog od najvažnijih oružja Rijada u kontekstu blage, mekane snage“, koja je angažovana na finansiranju dobrotvornih poslova i aktivnosti

vezanih za vjeru, edukaciju i širenje pristupa Kraljevine Saudijske Arabije u svim dijelovima islamskog svijeta.

Američka web stranica se također fokusirala na važnost susreta dr. El-Isaa sa papom Franjom i na pozitivan utjecaj ovog sastanka za razvoj odnosa između muslimanskog svijeta i ostalih država.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
pogledano 402 puta
Štampa
Bugojno - Bosna i Hercegovina

الأحد 8 ربيع الثاني 1440
nedjelja Decembar 16 2018
Zora 05:25
Izlaz sunca 07:19
Podne 11:46
Ikindija 14:30
Akšam 16:13
Jacija 17:55

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere Bugojno — BiH

Tele­fon:
+387 30 260 230, +387 30 260 235
+387 30 260 237 

Email:
jawharabosna@gmail.com 
bosnia@themwl.org

Adresa:
Nugle 2 bb,
70230, Bugo­jno,
Bosna i Hercegovina

 

Kral­jev­ina Saudi­jska Arabija

Liga mus­li­man­skog svijeta

Regionalni Ured Lige Muslimanskog Svijeta u Sarajevu - BiH

Telefon:
+387 33 761 210
+387 33 761 211

Email:
rabitabosna@gmail.com
bosnia@themwl.org

Adresa:

Blažujski drum 36,
Ilidža, Sarajevo,
Bosna i Hercegovina