Custom Adv 1
507. Dani Ajvatovice: U Bugojnu održana promocija prijevoda Kur`ana od Besima Korkuta

507. Dani Ajvatovice: U Bugojnu održana promocija prijevoda Kur`ana od Besima Korkuta

ocijeni
(0 glasova)

U sklopu “507. dana Ajvatovice”, u četvrtak, 18.05.2017. godine u Kulturnom centru princeze Dževhere u Bugojnu održana je prva promocija prijevoda Kur`ana od Besima Korkuta. Za prijevod je zaslužan Besim Korkut, koji je na njemu radio dvije decenije. Gosti tribine su bili:  mr. Nusret Abdibegović, Hasan Atli i dr. Ahmed Adilović. Moderator tribine je bio Vehid ef. Arnaut.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović je kazao da na ovaj način promoviraju projekt, te ujedno obznanjuju da je krenula besplatna podjela časnog Kur'ana sa prijevodom.

– Kur'an je Allahov govor, to je govor Istina. U vremenu u kojemu živimo, trebamo ponuditi apsolutnu i vječnu istinu, a to je uputa Kur'ana. Ovo je prilika da u  ramazanu čitajući Kur'an na arapskom i prijevod na bosanskom, vjerničke duše, koje streme spoznaji i uputi, spoznaju draž i uputu Kur'ana. Večeras mogu promovirati prijevod Kur`ana kojeg smo mi zajedno da Dijanetom iz Turske i Uredom za vakufe odštampali preko 50.000 primjeraka pod motom „Moj poklon je Kur`an“.

To je poklon za nadolazeći mjesec Ramazan. Mislimo da Kur`an kao uputa, Kur`an kao istina može ljude osvijetliti istinom koja očito čovječanstvu nedostaje. To je u ovom momentu što može biti potreba čovjekovog hoda ka spoznaji, a mjesec Ramazan je mjesec objave Kur`ana. Nije slučajno da je Allah dž.š. poslao poruku u mjesecu Ramazanu jer je čovjek pripremljen da primi tu poruku. To je vertikalan odnos Božije riječi i čovjek tu riječ prima i onda je horizontalno postavlja za svoj život. U onome što smo govorili večeras vezano za prijevod Kur`ana jeste, da spoznaja nije isključiva, nego je namijenjena svim ljudima. Kur`an se obraća svim ljudima, Kur`an se obraća vjernicima, obraća se ljudima i narodima, kaznio ih je, ukazuje, poziva ih, u jednoj mjeri govori o postojećim ili eventualnim prijetnjama ili sankcijama, njih je manje u odnosu na povjesno ukazivanje i na moralno etičke vrijednosti. Kur`an jeste da se njemu posveti u mjesecu Ramazanu, zato želimo da ovo bude poklon svim ljudima – naglasio je mr. Nusret Abdibegović.

-Drago mi je, da je i ovogodišnja Ajvatovica kvalitetna, da su sadržaji i programi raznovrsni i da smo ih raspodijelili na cijelom prostoru našeg Muftijstva, pa i šire. Jedan od tih sadržaja je i večerašnja promocija ponovnog izdanja prijevoda Kur`ana od rahmetli Besima Korkuta. Ono što je meni važno jeste što mislim da je to jedan od naših najboljih prijevoda i da je to zaista Besim Korkut temeljito uradio. On pripada onoj vrsti prevodilaca koji su obraćali punu pažnju na stil. Stil njegovog prijevoda je zaista ljepota. Ima prijevoda Kur`ana kao i svih ostalih dijela, pogotovo kad je upitanju Kur`an, prijevoda koji obraćaju pažnju više na doslovnost, na preciznost, ali samim time mogu manje obraćaju pažnju na stil. On je obratio pažnju na stil, tako da je ljepota i užitak konzumirati taj njegov prijevod na našem jeziku – kazao je dr. Ahmed Adilović, muftija travnički.

Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi Turske u BiH, podsjetio je da je u prvoj fazi zajedničkog projekta odštampano 50.000 Kur'ana s prevodom na bosanski jezik.

-Ovo je projekat Fondacije Diyanet pod nazivom “Moj poklon je Kur'an, i ima za cilj štampanje i besplatnu podjelu prevoda Kur'ana svim bošnjacima Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, pojasnio je Atli.

U BiH će biti podijeljeno 20.000 primjeraka, a Mushafi će biti podijeljeni tokom  ramazana ove godine Bošnjacima koji žive na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, Kosova, Sandžaka, Makedonije, Crne Gore i Albanije, pored ostalog istaknuto je na ovoj promociji.

                                                     

Preuzeto sa www.bug.ba

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
pogledano 954 puta
Štampa
Bugojno - Bosna i Hercegovina

الثلاثا 18 شعبان 1440
utorak April 23 2019
Zora 02:55
Izlaz sunca 04:55
Podne 11:49
Ikindija 16:40
Akšam 18:43
Jacija 20:29

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere Bugojno — BiH

Tele­fon:
+387 30 260 230, +387 30 260 235
+387 30 260 237 

Email:
jawharabosna@gmail.com 
bosnia@themwl.org

Adresa:
Nugle 2 bb,
70230, Bugo­jno,
Bosna i Hercegovina

 

Kral­jev­ina Saudi­jska Arabija

Liga mus­li­man­skog svijeta

Regionalni Ured Lige Muslimanskog Svijeta u Sarajevu - BiH

Telefon:
+387 33 761 210
+387 33 761 211

Email:
rabitabosna@gmail.com
bosnia@themwl.org

Adresa:

Blažujski drum 36,
Ilidža, Sarajevo,
Bosna i Hercegovina