Custom Adv 1
GENERALNI SEKRETAR LIGE MUSLIMANSKOG SVIJETA: MOJA POSJETA EGIPTU JE BITNA RADI PODRŠKE ZAJEDNIČKOM RADU

GENERALNI SEKRETAR LIGE MUSLIMANSKOG SVIJETA: MOJA POSJETA EGIPTU JE BITNA RADI PODRŠKE ZAJEDNIČKOM RADU

ocijeni
(1 glas)

Srijeda, 2.3.2016.

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Lige islamskih univerziteta dr. Abdullah b. Abdul-Muhsin et-Turki je potvrdio značaj njegove posjete Egiptu kad je u pitanju potpora zajedničkom islamskom radu i diskutovanju oko brojnih pitanja i problema današnjice. Na prvom mjestu je problem suočavanja s terorizmom i ekstremizmom. 

Tokom svojih izjava koje je dao u srijedu (2.3.2016.) dr. Abdullah et-Turki se dotakao njegovog putovanja Afrikom, gdje je prva destinacija Asyut u Egiptu, i naveo kako će tokom svojih susreta u Egiptu tražiti načine za jačanje zajedničkog islamskog rada i uloge islamskih univerziteta u zajednicama. Diskutovat će se i oko Medijskog plana po pitanju suočavanja s ekstremizmom i to kroz aktivnosti međunarodne konferencije čiji je naziv Uloga medija u suočavanju s terorizmom koju organizuje Liga islamskih univerziteta u saradnji s univerzitetom Asyut. 

Važnost ove konferencije se ogleda u tome što dolazi u vrijeme u kojem se naše zajednice suočavaju s opasnostima ekstremizma i terorizma. Gospodin Et-Turki je spomenuo svoju radost zbog posjete Egiptu radi predsjedavanja aktivnostima Izvršnog odbora Lige islamskih univerziteta koji se uveliko šire po raznim krajevima islamskih i arapskih zemalja. Ukazao je i na ulogu Lige muslimanskoga svijeta po pitanju ujedinjenja riječi učenjaka, pojašnjenja njihove odgovornosti oko jedinstva Ummeta te da ga se treba upozoriti na opasnosti koje ga vrebaju. Potom da se da ispravna i prava slika o islamu, kao i čuvanje muslimanskih zajednica od opasnosti terorizma, nasilja i sektaštva. 

Dr. Et-Turki je dan prije stigao u Asyut gdje mu je na prijemu bio guverner te regije i generalni sekretar Lige islamskih univerziteta dr. Džafer Abdusselam. 

Spominje se da će putovanje i obilasci generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta koje je počeo s zijaretom Egiptu obuhvatiti i Nigeriju, Islamsku Mauritaniju i Senegal. Razlog ovog „krstarenja“ je učešće na nekoliko konferencija i simpozijuma, a potom i susreti s odgovornim licima, učenjacima, misionarima i predsjednicima islamskih centara i udruženja. Ovi susreti dolaze u smislu podrške zajedničkom islamskom radu i rasvjetljavanju brojnih pitanja i problema današnjice, gdje na prvom mjestu dolaze problemi terorizma i ekstremizma. 

Liga muslimanskoga svijeta u Abudži, glavnom gradu Nigerije, organizira konferenciju pod nazivom Sigurnost i stabilnost pod plaštom savremenih izazova. Konferencija tretira ekstremizam s islamske perspektive, potom odgovornost po pitanju sigurnosti i stabilnosti, te izazove društvene stabilnosti koja treba da vodi ka stvarnom miru u svijetu. 

U Nuakšotu, glavnom gradu Mauritanije, Rabita organizira međunarodnu konferenciju Učenjaci Sunneta i njihova uloga u suzbijanju terorizma i ekstremizma. A u senegalskom glavnom gradu Dakaru organizira konferenciju Terorizam i njegove štetne posljedice za napredak i stabilnost na kojoj bi se trebalo diskutovati o zajedničkoj odgovornosti oko borbe protiv terorizma, savremenom društvu i njegovim izazovima, strategiji borbe protiv terorizma te o medijima i njihovoj ulozi u suzbijanju terorizma.  

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
pogledano 1121 puta Zadnji put promjenjen utorak, 05 April 2016 13:10
Štampa
Bugojno - Bosna i Hercegovina

الأحد 21 صفر 1441
nedjelja Oktobar 20 2019
Zora 04:26
Izlaz sunca 06:11
Podne 11:35
Ikindija 15:14
Akšam 16:59
Jacija 18:32

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere

Kul­turni cen­tar princeze Dževhere Bugojno — BiH

Tele­fon:
+387 30 260 230, +387 30 260 235
+387 30 260 237 

Email:
jawharabosna@gmail.com 
bosnia@themwl.org

Adresa:
Nugle 2 bb,
70230, Bugo­jno,
Bosna i Hercegovina

 

Kral­jev­ina Saudi­jska Arabija

Liga mus­li­man­skog svijeta

Regionalni Ured Lige Muslimanskog Svijeta u Sarajevu - BiH

Telefon:
+387 33 761 210
+387 33 761 211

Email:
rabitabosna@gmail.com
bosnia@themwl.org

Adresa:

Blažujski drum 36,
Ilidža, Sarajevo,
Bosna i Hercegovina